Zonder smartphone het leven door? Vergeet het maar, het mobieltje heeft zich diep verankerd in onze dagelijkse beslommeringen en een van die beslommeringen is het autorijden. Want daar is die telefoon handig als navigatiesysteem, om handsfree te bellen of je favoriete muziek af te spelen. Waar jij in je zetel zit in de auto, daar heeft de telefoon haar eigen zeteltje gekregen, de telefoonhouder auto. Alleen al voor de veiligheid op de weg, is de telefoonhouder een essentiële aanwinst voor elk auto-interieur. In dit artikel gaan we nader in op het ‘stoeltje’ van de telefoon in je auto.

Veiligheid voorop

Niet alleen de autogordel en de airbag behoren tot de veiligheidsaspecten van een voertuig. Ook het gebruik van een telefoonhouder draagt bij aan meer veiligheid. Want heb je een telefoon in handen tijdens het rijden, dan kun je teveel worden afgeleid, je reactietijd kan verslappen en er is gewoon ook een hogere kans op ongelukken. Het is cruciaal voor een bestuurder om de aandacht op de weg te houden. Wil je toch toegang hebben tot je smartphone, dan kan dat via een telefoonhouder auto want dan raak je die verder niet aan. De wet beaamt de veiligheid van een telefoonhouder en meldt dan ook dat het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden verboden is. Zo voorkomt een houder dus ook vrij pittige boetes.

Telefoonhouder auto: de soorten

Gebruikelijk is een dashboardhouder vanwege de gunstige kijkhoek voor de bestuurder. Je kunt die vaak verstellen en zulke houders zijn geschikt voor diverse formaten telefoons. Een andere houder kan aan de ventilatieroosters van de wagen bevestigd. Ze zijn dan handig omdat ze snel binnen bereik zijn. Raamhouders krijgen een plekje op de voorruit van de auto. Die bieden goed zicht maar de exacte plaatsing is wel afhankelijk van wettelijke verplichtingen. Tot slot zijn er nog magneethouders.

Voordelen van een telefoonhouder auto

Een van de grootste voordelen is het feit dat je je telefoon als navigatiesysteem kunt benutten zonder deze vast te houden. Ook handsfree bellen door de telefoonhouder is een dikke pré. Handen blijven zo mooi aan het stuur. Je kunt de telefoon in de auto zo ook als dashcam gebruiken. Eenmaal in de houder, is de telefoon ook redelijk beschermd tegen schade en kan niet door de hele wagen gaan slingeren.

Nadelen en overwegingen

Ga je de telefoon lang als navigatie-instrument gebruiken? Besef dat deze dan echt warm kan worden. Het is daarom belangrijk om een houder te kiezen die de telefoon zo min mogelijk afdekt; een houder die de telefoon niet afschermt van luchtcirculatie. Wie voor een goedkope telefoonhouder auto gaat, dient ook te beseffen dat die vrij snel tijdens het rijden kan loslaten; je zal je telefoon maar onder je rempedaal krijgen! Ook moet goed nagedacht worden over de goede plek van de telefoonhouder; die mag het zicht voor de bestuurder niet belemmeren. En dan is er natuurlijk altijd het puntje nog van compatibiliteit. Ofwel: past het mobieltje wel in de telefoonhouder die je als favoriet koos. Vergewis je eerst goed of je nieuwe telefoonhouder auto in die zin goed matcht met je smartphone.

By admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *